Sota-ajan avioliitto

Rouva Kirsti Karapää (o.s. Hurme) ja herra Kunto Karapää. (Elokuva-aitta N:o 21-22 10.12.1944)

Suomi-Filmin Uutisaitta -lehdessä 1940 Kirsti Hurme vastasi elokuvayleisöltä tulleeseen kysymykseen: ”En ole kihloissa. Eikä ihmekään, kun minut on nyt kerta kaikkiaan näin syntiseksi mainostettu.

Vuodelta 1945 oleva kirja Elokuvan aarreaitta puolestaan esittelee näyttelijättären näin: ”Kirsti Hurme on onnellinen nuori aviovaimo. Kaikkein vaikeimman roolin sanoo Kirsti Hurme olleen vihille astumisen. Mutta oikein hyvin se meni, vakuuttaa hän, sillä olihan minulla mitä parhain partneri.”  Kirsti Hurme solmi lyhyen seurustelun jälkeen avioliiton näyttelijä Kunto Karapään (1913-1963) kanssa heti jatkosodan päättymisen jälkeen marraskuussa 1944.

Vuonna 1975 antamassaan haastattelussa hän kertoi: ”Oikeastaan se ei kovin paljon aikaa vienytkään. Viiden päivän tuttavuuden jälkeen otettiin kuulutukset ja vihkiminen tapahtui Karapään palattua rintamalta.” Tyypillinen sota-ajan avioliitto, joita noina vuosina solmittiin tuhansia, ja tuhansia myös purettiin, kun hetken huuma oli haihtunut ja vaihtunut arjeksi, jonka menestyksellinen eläminen olisi vaatinut onnistuakseen kumppanin syvällisempää tuntemusta.

Kunto Karapää oli vasta edellisenä vuonna eronnut näyttelijä Eija Karipäästä (o.s. Londén), jonka kanssa hän oli naimisissa kolmen vuoden ajan 1940–1943. Järin pitkäksi ei muodostunut tämä uusikaan näyttelijäpariskunnan liitto, sillä Kirsti ja Kunto Karapään avio-onni kesti vain vuoden päivät, vaikka avioliitto sinänsä jatkui vuoteen 1950 saakka.

Suoraan sanottuna...

Kirsti Hurmeen vastaukset kolmeen ensimmäiseen kysymykseen ovat paljon puhuvia, kun tietää missä jamassa hänen avioliittonsa tuolloin oli. (Elokuva-aitta N:o 1 11.1.1949)

Vuonna 1974 Kirsti Hurme, tuolloin jo yli kaksi vuosikymmentä uudessa avioliitossa nimellä Martin, kertoi haastattelussa avoimesti ensimmäisen liittonsa epäonnistumisesta. ”Olimme avioliitossa kuusi vuotta, mutta hyvin pian huomasimme, että olimme tehneet erehdyksen. Eromme ei ollut kummankaan syy. Me vain emme sopineet yhteen. Jo siitä lähtien, kun tyttäremme Sini syntyi (1945) elimme kumpikin omaa elämäämme.

Näyttelijäpariskunta ei koskaan esiintynyt samassa elokuvassa. Olisi voinut olettaa, että saman alan taiteilija ymmärtää puolisoaan. Kirsti Martin jatkaa: ”Hän ei pitänyt siitä, että minä elokuvasin niin paljon.”  Aivan ilman yhteisesiintymistä ei Karapään perheen mies- ja naisväki kuitenkaan jäänyt: syksyllä 1945 Kunto Karapää esiintyi yhdessä pariskunnan kolmen kuukauden ikäisen Sini-tyttären kanssa enteellisen nimisessä ja tuskaisten tuotantovaikeuksien jälkeen valmistuneessa elokuvassa Naimisiin päiväksi. Naimisiin päiväksi tai kuudeksi vuodeksi, molemmat yritykset valitettavasti epäonnistuivat.

Näyttelijä-äidin kaksi naamaria: komedia ja tragedia

Vuonna 1949 ilmestyneessä kirjassa Tuntisinpa tähdet teoksen toimittaja Roy kysyi Kirsti Hurmeelta tämän mieliharrastuksista. Kirsti nauroi kysymykselle, ”sillä naisella, jolla on pieniä lapsia, ei voi olla paljon muuta harrastamista, ainakaan muutamaan aikaan. Mutta retkiä, oikeita kävelyretkiä ulos luontoon hän harrastaa mielellään ja hän on hyvä ”köksä” kun niikseen tulee. Esiintymisten, harjoitusten ja ”läksyjen” väliin on näyttelijättären aina vaikea lyödä sellaista rakoa, että voisi puhua vakituisesta mieliharrastuksesta." Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen tuotti ajoittain vaikeuksia ja tuskaa. Uuden elokuvan kuvausten aikaan tuore äiti joutui olemaan pitkiä aikoja pois kotoa pienen tyttärensä luota. Niinpä hän onkin kertonut, kuinka riipaisevalta tuntui saada elokuvaleirille hellyttävä viesti: ”Äiti, minä kävelen!

  • Ollaan niin kuin pääskyset...

    Elokuva-aitta teki vuoden ensimmäiseen numeroon 15.1.1947 koko aukeaman kokoisen valokuvakertomuksen Kirstin, Kunton ja Johanna Sini Kristiinan perheonnesta.

  • Kamera käväisee Kirsti Hurmeen ja...

    Paljon puhuva yksityiskohta 2000-luvun ihmiselle: vierailupäivänä joulukuun 13. 1946 saatiin Karapäiden kodissa hanasta kuumaa vettä ja Sini pääsi kylpyyn.

  • ... Kunto Karapään kodissa

    Kun peilaa oikeanpuoleisen kuvan kuvatekstiä Kirsti Hurmeen vuosikymmeniä myöhemmin Kunto Karapäästä antamaan lausuntoon "Hän oli feodaaliherra ilman linnaa", ei voi välttyä ajatukselta, että kaksi näyttelijää siinä esittää roolejaan kameran edessä.

"Kun tapasin Leon, tiesin heti että tämä on se oikea"

Kirsti ja Leo Martin (P.S. nro 8 joulukuu 1976)

Mieheni tapasin vuonna 1950 Fenniassa, missä olin esiintymässä. Erään yhteisen tuttavan välityksellä hän sai minut juksattua kabinettiin, missä oli aikaisemmin illalla hoitanut liikeneuvottelujaan. Muistan aina, että hän ojensi minulle neilikan, jonka oli ostanut varoiksi, jos vaikka sattuisin tulemaan hänen luokseen. Hermostuksissaan hän oli istunut sen päälle, mutta olihan ele kuitenkin herrasmiesmäinen”, Kirsti Hurme kertoi ensitapaamisesta. Tuolloin kumpikin oli vielä naimisissa omalla tahollaan, eivätkä Kirstin mies ja Leon vaimo susiparille helpolla eroa antaneet. Heidän muuttaessaan yhteen oli kummallakin meneillään asumusero entisen puolisonsa kanssa. Nykyään avioeron saaminen on helpompaa kuin vielä 1950-luvulla, jolloin puoliso saattoi kieltäytyä avioliiton purkamisesta ja vähintään pitkittää ja mutkistaa prosessia. Asioilla on kuitenkin tapana järjestyä, kun syyt ovat riittävän painavia.

Kirsti sanoi olleensa Leo Martinin kanssa Suomen ensimmäisiä avoliittolaisia - ja tässä tapauksessa vieläpä julkkisavopari - mitä tietyt piirit pitivät ainakin naisten osalta moraalittomana valintana. Loppujen lopuksi asiat sentään selvisivät onnellisesti, ja myöhemmin myös Kunto Karapää ja Leo Martinin entinen vaimo May Thorborg Martin (o.s. Nyberg) ystävystyivät keskenään.

Hurme ja Martin vihittiin syyskuun lopulla 1951. Seremonioita ei juuri ollut. Vihkiminen suoritettiin maistraatissa, vaikka molemmat kuuluivatkin kirkkoon. Heti tilaisuuden jälkeen Kirstillä oli kiire imettämään vauvaa, joka oli syntynyt sopivasti juuri ennen häitä. Heidän yhteisen Kai-poikansa lisäksi uusperheeseen kuuluivat neljä lasta puolisoiden edellisistä avioliitoista: Kirstin Sini-tytär ja Leon tytöt Kit, Gun ja Ann.

kirstihurme.fi -sivuston rakentaminen on alkuvaiheessa. Tähän PERHE-ELÄMÄ 1944-88 sivuun tulee jatkoa lähiaikoina työn edistyessä